DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ

Diş Dolgusu

Diş Taşı Temizliği

Bakteri plağının tükürükteki kalsium tuzları ile birleşmesi sonucu kalsifiye olmasıyla meydana gelir. Mikrobial dental plak dişlere ve ağız boşluğundaki sert dokulara sıkıca yapışan yumuşak birikintilerden oluşan saydam bir tabakadır.Diş taşı diş fırçası ve diş ipi ile çıkartılamaz profesyonel temizlik gerektirir. Diş taşı temizlenmesi taktirde ise diş eti iltihaplanmasına yol açar.Diş ipi kullanımı plak oluşumunu önemli ölçüde azaltır.

LAMİNE PORSELEN ( LAMINATE )

Son yıllarda akrilik laminate kaplamaların dirençlerinin düşük olması , yumuşak doku uyumsuzlukları gibi bir çok sebepten lamine porselen uygulanmaya başlanmıştır.

Lamine porselen ,renk stabilitesinin yüksek olması ,yüzeyinde artık biriktirmememsi ve estetik görüntüsünün çok iyi olması, klinik uygulama süresinin kısa olması ,aşınmaya karşı dirençli olmasından ötürü tercih edilmektedir.

Lamina porselenler ,dişlerin sadece ön yüzeylerinde uygulanır minimal doku kaybı vardır dişler üzerinde en düşük seviyede hazırlık yapıldığından doğal doku maximum düzeyde korunur. Uygulama alanları:

  • Mevcut ön dişlerin form bozukluğu
  • Ön bölge diş renklenmeleri
  • Ön bölgeler arası mesafeler varsa bu mesafelerın kapatılması
  • Ön bölge çapraşıklıkların duzeltılmesı

Günümüzde Lamina porselenin tüm bu uygulama alanları çok çeşitli teknikler kullanılarak kişinin kendisini mutlu hissedeceği şekilde diş hekimleri tarafında gerçekleştirilmektedir. Lamina porselen yapımının bir çok yöntemler uygulanarak yapılabilinmektedir. Günümüzde CAD – CAM sistemi kullanılark çok hızlı bir şekilde lamina kaplamaları yapılır.


ZİRCONİUM (ZİRKON Altyapılı Porselenler)

Estetik ve profetik tedavilerde son yıllarda geliştirilen zirkonyum(zirconium) doku alerjik reaksiyonlara sebep vermeyen oldukça estetik ve ışık geçirgenliği çok iyi olan bir materyaldir.Başlangıçta sadece 3 üyeli köprüler yapılırken günümüzde daha geniş köprüler yapılabilmektedir. Bilgisayar desteginde yapıldıgı için hata payı minimumdur.

Metal Alt Yapısız Porselenler(Empress)

Metal alt yapı içermeyen bu porselen sistemlerinde belli bir basınç altında üretilen porselenler dişlere uygulanır. Işık geçirgenligi estetigi üst düzeyde uygulamalıdır.Tam bir renk uyumu saglanabilmektedir.

Çapraşıklıkların – Diş Arası Açıklıkların Düzeltilmesi (Diastemalar)

Öncelikle akla gelmesi gereken tedavi ortodonti olmalıdır. Ancak minör çapraşıklarda hastanın uzun bir ortodonti tedavisini laminate porselen uygulamaları ile bölgedeki çapraşıklar giderilebilir.

Sarkık Dişeti Düzenlenmesi(Gummy Smile)

Sarkık dişeti saglıklı olsada estetik açıdan bazı durumlarda kabul edilemez ölçülerde olmaktadır. Estetik açıdan degerlendirildiginde bazen basit bir gingivektomi ile (dişetlerinin belli ölçülerde kesilmesi) sorun çözülürken bazı vakalarda kemik kaldırılması gerekebilir.

ZİRKONYUMUN AVANTAJLARI NELERDİR ?

    • istinye diş Yüksek dayanıklılığı sayesinde her bölgede kron veya köprü olarak kullanılabilir.
    • istinye diş Zirkon kuronlar kororzyona uğramadıkları için dişetinde herhengi bir enfeksiyona sebep olmazlar
    • istinye diş Termal iletim katsayısı düşüktür, sıcak soğuk duyarlılılğı olmaz
    • istinye diş Ekstra parlatma işlemi yapılabilir.
    • istinye diş Estetik görünüm sağlar

    Işık geçirme özelliği nedeniyle en az diğer tüm seramik resterasyonlar kadar estetik ve doğal görünüme sahiptir. Bu sebeple günümüzde Zirkonların kullanımı artmış ve estetik diş hekimliğinde de ilk tercik edilen uygulamalar arasındadır.