PROTEZ
Sabit Protezler
Tek bir diş veya birden fazla diş eksiklerinde uygulanan tek veya çok üyeli kron ve köprülene sabit protez adı verilir. Bu tip protezler mevcut dişler belli oranlarda küçültülerek alınan ölçüler sonrasında labarotuvar ortamında metal alt yapılı veya zirkonyum alt yapılı olarak hazırlanır.Bu tip protezler hasta tarafındn çıkartılamazlar. Dolgu yapaılmayacak kadar harab olmuş dişlerin restorasyonunda tek kron kaplama yapılırken bir veya birkaç diş eksikliginde üç veya daha fazla üyeden oluşan köprü protezler uygulanır.Günümüzde estetigin ön planda oldugu vakalarda zirkonyum alt yapı üzerine işlenen porselen dişler populerlik kazanmıştır.
Hareketli Protezler
Sabit protezler yaparak yeterli dişe sahip olmayan hastalarda mevcut dişsiz durumu telafi etmek amacıyla yapılan protez uygulamalarıdır.Total dişsiz agızlarda tam protez uygulanırken kısmi dişsiz vakalarda kroşeli(kancalı)damak veya kroşelerin gizledigi hassas baglantılı (halk arasında çıtçıtlı) protezler uygulanır.Hareketli protez takan hastlar protez bakımı ve agız hijyeni konularda iyi egitilmelidir.Hareketli protezler kullanılmadıklarında su içinde tutulmalı dezenfektan tabletler ile temizlik tamamlanmalıdır.Hareketli protezlerin ilk alışma dönemleri çigneme ve konuşma açısından problemli olabilir.Zamanla hasta adapte olur.
İmplant Destekli
Tam dişsiz veya tek diş eksikliginde implant üstü sabit protez yapıalabildigi gibi . Tam dişsiz vakalarda 2-4 implant üstüne hareketli veya implantlara sabit damak şeklinde protez uygulanabilir.Bu tip protezlerde agız hijyenine çok dikkat edilmelidir.
Protez Bakım
Sabit köprü protezlerde genel anlamdaki agız hijyen işlemine ek olarak özel diş ipi kullanımı gerekir. Hareketli protezlerde ise her yemek sonrasında protezler çıkarılıp temizlenmeli öze efervejan tabletler içinde belli süreler bekletilerek artıklar ve koku giderilmelidir.Gece boyunca çıkartılıp su içinde bekletilmesi önerilir.
Estetik Uygulamalar
Estetik amaçlı uygulamalar,çapraşıklık giderilmesi,aralık dişlerin kapatılması diş eksikliklerinin gidetilmesi esnasında diger dişlerin de estetik görüntüye kavuşturulması ,gülümseme dizaynı amaçla yapılmaktadır. Bu uygulamalarda % 100 doku uymlu bozulmayan destekli üretim ile üretilir.Zirkonyum esaslı porselenler tercih edilir.Bunun yanında özellikle ön bölgede baskı gelmeyen kısımlarda Empress sistemi ile tam seramik uygulamalar yapılabilmektedir.Günümüzde zirkonyum en çok tercih edilen sistemlerden biridir.
Estetik uygulamalar içinde en çok uygulanan yöntemlerden bir digeri de porselen Laminalardır. (Porcelains laminates) Laminalar diş arası boşluk kapatama,renk degiştirmesi dilerin estetik görüşe kavuşturulması ,gülüş dizaynı gibi durumlarda mükemmel sonuç verirler.Önemli bir özellik de lamina uygulamalarında diş üzerinde çok ufak bir kesim yapılmasıdır bazı vakalarda ise kesim dahi yapılmadan lamina uygulanabilmektedir.
LAMİNE PORSELEN ( LAMINATE )
Son yıllarda akrilik laminate kaplamaların dirençlerinin düşük olması , yumuşak doku uyumsuzlukları gibi bir çok sebepten lamine porselen uygulanmaya başlanmıştır.
Lamine porselen ,renk stabilitesinin yüksek olması ,yüzeyinde artık biriktirmememsi ve estetik görüntüsünün çok iyi olması, klinik uygulama süresinin kısa olması ,aşınmaya karşı dirençli olmasından ötürü tercih edilmektedir.
Lamina porselenler ,dişlerin sadece ön yüzeylerinde uygulanır minimal doku kaybı vardır dişler üzerinde en düşük seviyede hazırlık yapıldığından doğal doku maximum düzeyde korunur. Uygulama alanları:
- Mevcut ön dişlerin form bozukluğu
- Ön bölge diş renklenmeleri
- Ön bölgeler arası mesafeler varsa bu mesafelerın kapatılması
- Ön bölge çapraşıklıkların duzeltılmesı
Günümüzde Lamina porselenin tüm bu uygulama alanları çok çeşitli teknikler kullanılarak kişinin kendisini mutlu hissedeceği şekilde diş hekimleri tarafında gerçekleştirilmektedir. Lamina porselen yapımının bir çok yöntemler uygulanarak yapılabilinmektedir. Günümüzde CAD – CAM sistemi kullanılark çok hızlı bir şekilde lamina kaplamaları yapılır.
ZİRCONİUM (ZİRKON Altyapılı Porselenler)
Estetik ve profetik tedavilerde son yıllarda geliştirilen zirkonyum(zirconium) doku alerjik reaksiyonlara sebep vermeyen oldukça estetik ve ışık geçirgenliği çok iyi olan bir materyaldir.Başlangıçta sadece 3 üyeli köprüler yapılırken günümüzde daha geniş köprüler yapılabilmektedir. Bilgisayar desteginde yapıldıgı için hata payı minimumdur.
Metal Alt Yapısız Porselenler(Empress)
Metal alt yapı içermeyen bu porselen sistemlerinde belli bir basınç altında üretilen porselenler dişlere uygulanır. Işık geçirgenligi estetigi üst düzeyde uygulamalıdır.Tam bir renk uyumu saglanabilmektedir.
Çapraşıklıkların – Diş Arası Açıklıkların Düzeltilmesi (Diastemalar)
Öncelikle akla gelmesi gereken tedavi ortodonti olmalıdır. Ancak minör çapraşıklarda hastanın uzun bir ortodonti tedavisini laminate porselen uygulamaları ile bölgedeki çapraşıklar giderilebilir.
Sarkık Dişeti Düzenlenmesi(Gummy Smile)
Sarkık dişeti saglıklı olsada estetik açıdan bazı durumlarda kabul edilemez ölçülerde olmaktadır. Estetik açıdan degerlendirildiginde bazen basit bir gingivektomi ile (dişetlerinin belli ölçülerde kesilmesi) sorun çözülürken bazı vakalarda kemik kaldırılması gerekebilir.
ZİRKONYUMUN AVANTAJLARI NELERDİR ?
- Yüksek dayanıklılığı sayesinde her bölgede kron veya köprü olarak kullanılabilir.
- Zirkon kuronlar kororzyona uğramadıkları için dişetinde herhengi bir enfeksiyona sebep olmazlar
- Termal iletim katsayısı düşüktür, sıcak soğuk duyarlılılğı olmaz
- Ekstra parlatma işlemi yapılabilir.
- Estetik görünüm sağlar
Işık geçirme özelliği nedeniyle en az diğer tüm seramik resterasyonlar kadar estetik ve doğal görünüme sahiptir. Bu sebeple günümüzde Zirkonların kullanımı artmış ve estetik diş hekimliğinde de ilk tercik edilen uygulamalar arasındadır.