PERİODONTOLOJİ
Dişleri çevreleyen sert ve yumusak dokuları,yapısını,bu dokularda meydana gelen bozuklukları bunların tedavisni inceleyen dişhekimliği dalıdır.Dişeti hastalıkları tedavi edilmediği takdirde sağlam dişlerde kemik kaybı ve buna bağlı diş kaybı görülebilir.
Diştaşı Nedir?
Dişlere ,ağız içindeki sert dokulara yapışan mikrobial dental palğın üzerine zamanla kalsium tuzlarının çökmesiyle oluşan sert yapılardır. Sert yapıları nedeniyle diş fırçası veya diş ipi ile çıkartılamaz,profosyonel temizlik gerektirir.
Dişeti İltihabı (Gingivitis)
Dişeti iltihabı sadece dişetinde kemiğe henüz ulaşmamış iltihaba denir.Dişetleri normal,sağlıklı bir dişetine göre daha kırmızı ve şiştir. Yüzeyindeki portakal kabuğu görünümü ve pembe renk kaybolmuştur.Diş fırçalarken bazen kanama görülür.
Periodontitis
Dişetinde başlayan kronik iltihap önlem alınmadığında kemiğe geçmeye başlar bu durumda yumuşak ve sert doku yıkımı başlamıştır.
Dişeti cebi gelişir bu cep hem dişetinin şişmesi ile hem de kemiğin erimesi ile giderek derinleşir.İleri safhalarda dişeti çekilir
dişlerde harabiyet başlar ve diş kayıpları gözlenir bununla birlikte ağızda kötü bir tat ve koku meydana gelir.
Erken safhada basit diş taşı temizliği ve hijyen eğitimi ile sorun çözülürken ilerlemiş safhalarda kök yüzeyi temizliği küretaj ve
flap operasyonları gibi ciddi cerrahi müdahaleler gerekmektedir.
Hamilelikte Dişeti Sağlığı
Hamilelik süresince vücutta hormonal değişiklikler meydana gelmektedir.Buna bağlı olarak özellikle 2. ve 7. Aylar arasında daha fazla dişeti problemi yaşanır.Özellikle artan progesteron hormonuna bağlı olarak şiddetli gingivitis,lokalize dişeti büyümeleri görülür. Bu dişeti büyümeleri daha sonra azalır.Hamileliğin ilk üç ve son üç ayında mümkün oldukça tedavilerden kaçınılmalıdır 4-6 ay arası hastanın jinekoloğuna da danışılarak tedavi yapılabilir.
Sigara
Sigaranın zararlarından biri de ağız içi dişeti ve kemik dokulara verdiği zararlardır.Dişeti içindeki kan damarlarının yapısında bozukluk yarattığı için dişetlerinin kendini koruma potansiyelini azaltır.Bu hastalarda dişetlerinde fazla kanama olmadığından mevcut sorunların geç farkına varılır.
Dişeti Estetiği
Güzel bir gülümseme için düzgün sıralanmış ideal kapanışı olan dişler kadar muntazam ve sağlıklı dişetleri de gerekmektedir.Özellikle ön bölgede sarkık dişetleri estetik açıdan göze hoş görünmemektedir.Basit bir cerrhai dişeti operasyonuyla dişlere hiçbir müdahalede bulunmadan dahi ideal bir gülüş estetik bir gülümseme yakalanabilmektedir.
Sağlıklı Dişeti
Sağlıklı dişetinin belirli özellikleri vardır.Sıkı kıvamlıdır,portakal kabuğu görüntüsünü andıran açık pembe renkte dişlerin etrafını dantela şeklinde saran iki diş arasında bıçak sırtı gibi sonlanan bir yapısı vardır.Fırçalama esnasında kanama yoktur.Sağlıksız dişeti ise kanamalı diştaşı içeren daha şiş ve koyu hatta mor renkli bir görüntü alır.Ağızda koku ve metalik bir tat görülür.
Korunma
Dişeti hastalıklarında ve onun yol açtığı kemik ve diş kayıplarından korunmak için öncelikle ağız hijyenine çok önem verilmelidir. Bu amaçla düzenli olarak bir diş hekimine gidilmeli günlük kişisel bakımlar haricinde belirli aralıklarla (6-8ay) dişhekimine profosyonel bakım ve temizlik yaptırılmalıdır.Yan yüzeylere sahip dolgulu dişlerin dolgularında harabiyet olmamalı dişetine ve dişler arasına gıda birikmesine sebep olacak tüm dolgu ve restorasyonlar gözden geçirilmelidir.Periodontal rahatsızlıkları kanama,kötü tat,dişlerde hareketlenme,diş aralarında kaşınma kürdan gibi gereçlerle kaşıma hissi gibi durumlarla kendini belli eder.Bu durumda derhal bir diş hekimi kontrolü altında tedaviye başlanmalıdır.Günlük düzenli fırçalama yanında diş ipi kullanımı çok önemlidir bununla birlikte plak önleyici ve flor içerikli ağız gargaraları tavsiye edilmektedir.
LAMİNE PORSELEN ( LAMINATE )
Son yıllarda akrilik laminate kaplamaların dirençlerinin düşük olması , yumuşak doku uyumsuzlukları gibi bir çok sebepten lamine porselen uygulanmaya başlanmıştır.
Lamine porselen ,renk stabilitesinin yüksek olması ,yüzeyinde artık biriktirmememsi ve estetik görüntüsünün çok iyi olması, klinik uygulama süresinin kısa olması ,aşınmaya karşı dirençli olmasından ötürü tercih edilmektedir.
Lamina porselenler ,dişlerin sadece ön yüzeylerinde uygulanır minimal doku kaybı vardır dişler üzerinde en düşük seviyede hazırlık yapıldığından doğal doku maximum düzeyde korunur. Uygulama alanları:
- Mevcut ön dişlerin form bozukluğu
- Ön bölge diş renklenmeleri
- Ön bölgeler arası mesafeler varsa bu mesafelerın kapatılması
- Ön bölge çapraşıklıkların duzeltılmesı
Günümüzde Lamina porselenin tüm bu uygulama alanları çok çeşitli teknikler kullanılarak kişinin kendisini mutlu hissedeceği şekilde diş hekimleri tarafında gerçekleştirilmektedir. Lamina porselen yapımının bir çok yöntemler uygulanarak yapılabilinmektedir. Günümüzde CAD – CAM sistemi kullanılark çok hızlı bir şekilde lamina kaplamaları yapılır.
ZİRCONİUM (ZİRKON Altyapılı Porselenler)
Estetik ve profetik tedavilerde son yıllarda geliştirilen zirkonyum(zirconium) doku alerjik reaksiyonlara sebep vermeyen oldukça estetik ve ışık geçirgenliği çok iyi olan bir materyaldir.Başlangıçta sadece 3 üyeli köprüler yapılırken günümüzde daha geniş köprüler yapılabilmektedir. Bilgisayar desteginde yapıldıgı için hata payı minimumdur.
Metal Alt Yapısız Porselenler(Empress)
Metal alt yapı içermeyen bu porselen sistemlerinde belli bir basınç altında üretilen porselenler dişlere uygulanır. Işık geçirgenligi estetigi üst düzeyde uygulamalıdır.Tam bir renk uyumu saglanabilmektedir.
Çapraşıklıkların – Diş Arası Açıklıkların Düzeltilmesi (Diastemalar)
Öncelikle akla gelmesi gereken tedavi ortodonti olmalıdır. Ancak minör çapraşıklarda hastanın uzun bir ortodonti tedavisini laminate porselen uygulamaları ile bölgedeki çapraşıklar giderilebilir.
Sarkık Dişeti Düzenlenmesi(Gummy Smile)
Sarkık dişeti saglıklı olsada estetik açıdan bazı durumlarda kabul edilemez ölçülerde olmaktadır. Estetik açıdan degerlendirildiginde bazen basit bir gingivektomi ile (dişetlerinin belli ölçülerde kesilmesi) sorun çözülürken bazı vakalarda kemik kaldırılması gerekebilir.
ZİRKONYUMUN AVANTAJLARI NELERDİR ?
- Yüksek dayanıklılığı sayesinde her bölgede kron veya köprü olarak kullanılabilir.
- Zirkon kuronlar kororzyona uğramadıkları için dişetinde herhengi bir enfeksiyona sebep olmazlar
- Termal iletim katsayısı düşüktür, sıcak soğuk duyarlılılğı olmaz
- Ekstra parlatma işlemi yapılabilir.
- Estetik görünüm sağlar
Işık geçirme özelliği nedeniyle en az diğer tüm seramik resterasyonlar kadar estetik ve doğal görünüme sahiptir. Bu sebeple günümüzde Zirkonların kullanımı artmış ve estetik diş hekimliğinde de ilk tercik edilen uygulamalar arasındadır.